| -> Boszorknysti
Hozzvalk:
- 30 dkg hztartsi keksz sszetrve - 10 dkg mazsola - 10 dkg di durvra vgva - 1 kocka Rma - 2 egsz tojs - 20 dkg kristlycukor - 3 evkanl kaka - minyonpapr
A kekszet, dit, mazsolt sszekeverjk. Aztn egy msik ednyben a Rmt felolvasztjuk, majd belekeverjk a cukrot s a kakat. Az gy elkszlt masszt felrakjuk a tzre s belerakjuk a tojsokat. Csak kis ideig kell fzni, aztn levesszk, s az egszet rntjk az elejn sszekevert "kekszre". Vgl kanllal rakjuk minyonpaprokba. J tvgyat!
-> Hziman-sti
Hozzvalk:
- 15 dkg cukor - 15 dkg vaj vagy margarin - 2 tojs - 30 dkg liszt - 1 stpor(20g) - 5 dkg darlt di - mlnalekvr - s
A cukrot vajjal s a tojssrgkkal habosra keverjk, hozzadjuk a lisztet, a dit, a stport, s a csipet st, s vgl hozzkeverjk a kemny habb vert tojsfehrjket. Kiskanl vagy nyomzsk segtsgvel apr halmokat rakunk egymstl tvolra a kilisztezett, kivajazott tepsibe. 5 perc alatt 150-160 fokon srgsra stjk. A kihlt stiket mlnalekvrral sszeragasztjuk.
-> Vajsr
Hozzvalk:
- 20 gramm vaj - 2 evkanl cukor - fl liter tej - fahj
A vajban megpirtom a kt evkanl cukrot, majd mikor mr a cukor barnra pirult, felengedem fl liter forr tejjel. llandan kevergetve habzsig forralom, majd rlt fahjjal zestem.
Hozzvalk:
- tej - cukor - 1 vanliard - tejsznhab - fahj
A cukrot beletesszk egy ednybe, s lass tzn hagyjuk karamellizldni. Ekkor felntjk a hideg tejjel, s addig kavarjuk, amg fel nem olvad a karamell. A vanliarudat flbevgjuk, s kikaparjuk a belsejt, majd a hjval egytt belefzzk az italba. Pr perc fzs utn levesszk a tzrl, bgrkbe ntjk, a tetejre tejsznhabot tesznk, s megszrjuk fahjjal.
Mrs Weasley stije
Hozzvalk:
- 100 g liszt - 1/2 csomag stpor - 100 g reszelt csoki - 50 g darlt di - 60 g cukor - 60 g margarin - 1 tojs - 1 evkanl kaka - kicsi tej
Keverd ssze a hozzvalkat, nyjtsd ki a tsztt, szaggasd ki, s ssd meg!
Bbjkoktl elksztse:
- 3db citrom - mz vagy cukor - 1 bann - 3 kivi - 1 narancs - vanls cukor - tejsznhab
A gymlcsket meghmozzuk, s kis darabokra szeljk, majd kb. hrom teskanl cukorral vagy mzzel egytt sszeturmixoljuk. A ksz turmixot meghintjk vanlis cukorral s tejsznhabot tesznk a tetejre. Nagyon finom magban is, de ajnlatos keksszel vagy pisktval fogyasztani.
-> Mzesfals
Ksztsd el a mzeskalcs alapanyagait, majd keverj hozz 2 dl tejet. Adj hozz egy kis mzben s tejben forralt fonyalekvrt.
Mikor ezt elksztetted, kerek vagy ms formban 25 percig ssd!
-> Barnasti
Hozzvalk: 7 dkg vaj 15 dkg cukor 25 dkg liszt 1 stpor 4 dkg kaka 3 dl tej 2 kanl tejfl
Az egszet egybentjk s megkeverjk. Kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk s megstjk. Ha ksz, meg lehet kenni egy kicsi lekvrral.
Mzeskalcska - egy klassz karcsonyi recept 50-60 norml mretû mzes lesz ebbõl. Hozzvalk: 50 dkg liszt, 25 dkg mz, 15 dkg porcukor, 2 tojs srgja, 1 egsz tojs, 8-10 dkg margarin, 2-3 dkg vegyes fûszer zlsnk szerint (õrlt szegfûszeg, fahj, vanlia, stb.), 2 dkg stõpor vagy szdabikarbona, fl citrom leve, pr csepp citrom- s/vagy narancsolaj - vagy reszelt citromhj Ksztse: A fenti adalkokat ssze ntgetjk egy mretes tlba. Minden ragadni fog! Lehet oda tenni reszelõt, rspolyt, kst, spaklivasat, mindent, amivel le lehet vakargatni a sok raggancsit. A tszta nem akar sszellni, csak rajtad, de ezen t lehet jutni. Szval ezt a ragacsos valamit, (kulimjszt)le kell takarni, s hideg helyre tenni, egy kis idõre(1-2nap, ha megcsmrlttl 1ht is lehet) rdekes mdon mg ekkor is ragacsos, de mr nyjthat, formlhatv alakul.Ha mgsem, akkor jhet egy kis lisztecske. Innentõl lehet hzni-nyjtani-formzni-szaggatni. Kizsrozott(vajazott) stõlapra tve kzpmeleg stõben aranybarnra stgetjk. Utna hideg helyre tesszk. Amg meleg, mg grbl-hajlik, ezrt j odafigyelni. Sts elõtt lehet dsziteni, szegfszeggel, meg ilyesmivel. Vannak olyan gipsz s csoki ntõ formk, amibe ezt is belelehet gymszlni, gynyrû formkat ksztve. J tvgyat! Igazi Mzesfals csemege!
Tkl: A kvnt mennyisgû ritkt daraboljuk fel, kaparjuk ki a magjt, s meghmozva kposztareszelõn reszeljk le. Utna mrjk meg, s egy zomncozott fazkban kilogrammonknt 1 liter vzben fõzzk puhra. Vegyk le a tûzrõl, s amikor langyosra hûlt szitn trjk t, vagy turmixoljuk ssze. Vgl keverjnk bele literenknt 20 dg mzet, valamint 2 csapott mokkskanl citromsavat, s forraljuk fel. Vgl tltsk lehetõleg stt sznû vegpalackokba s szrazgozben tartstsuk. A tbbi rostos gymlcslhez hasonlan svnyvzzel fele–fele arnyban hgtva fogyasszuk. Kitlts elõtt rzzuk fel. Ha tmnyen isszuk, akkor a rostos szilvalhez hasonlan megszûnteti a szkrekedst. Vigyzzunk azonban, hogy majonzes zldsgsaltk fogyasztsa elõtt s utn ne igyunk stõtklevet, mert ez melygst, hnyst, s hasmenst okoz.
Vajsr: Hozzvalk: 2 dl club szda 1 dl tejkaramella 1 evkanl vaj Elszts 1.lps: A tejkaramellt s a vajat egy 4 dl-es vegpohrba ntnk, s mikorhullmon 1 - 1½ percig melegtjk, amg a vaj el nem olvad. 2. lps: Felkavarjuk, majd fl percig hlni hagyjuk, aztn hozz keverjk a club szdt. Adiig kevergetjk, amg egy kicsit nem habzik 3. lps: Kt kvscsszbe tlaljuk, vagy kis poharakba. Kitn felmelegt 2 f rszre.
Stõtkl: Hozzvalk: 1 sttk szeletekre felvgva 4 dl almal 1dl ananszl 2 teskanl mz (zls szerint lehet tbb, vagy kevesebb is) Fahj, gymbr, szerecsendi (mindegyikbl egy csipet) Elszts 1.lps: A sttkszeleteket turmixold ssze robotgppel. 2. lps: ntsd hozz a sttklhez az almalevet s az ananszlevet. 3. lps: Adj hozz egy kis mzet (ne tl sokat, nehogy elrontsd, ksbb mg adhatsz), s keverd ssze az egszet teljesen! 4. lps: Add hozz a fszereket! 5. lps: Htsd le az egszet, majd hidegen tlalhatod nagy poharakba. Egszsgedre!!!!
forrs://gportal.hu/portal/roxfortvarazsa/ | |